Çubuk Turşuluk ürünleri ve yöresel yapılışı organik pazarı kaliteli ve doğal turşularımız ile hizmet vermekteyiz. Sizde bu tarifsiz lezzetin farkına varın.
Çubuk Turşuluk ürünleri ve yöresel yapılışı önce salatalık
Salatalık Turşusu: Üç kg kadar küçük boy körpe salatalık yıkanır ve iğne ile birkaç yerinden delinir. Kavanoz ya da bidona yerleştirilen salatalıkların aralarına ayıklanmış sarımsak, 4-5 adet “ tane” karabiber, 4-5 adet nohut, en üste üç dört dal dereotu ve 3-4 adet defne yaprağı konur. Turşunun acı olması istenirse bir miktar küçük acı biber (cin biber) ilave edilir. Üç litre klorsuz su, bir orta boy çay bardağı kaya tuzu, bir kahve fincanı sirke, salatalıkların erimemesi için bir nohut tanesi büyüklüğünde limon tuzu ile hazırlanan karışım kavanoza ilave edilir. Kapağı sıkıca kapatılan kavanoz serin ve karanlık bir yerde yaklaşık bir ay bırakılarak turşunun olgunlaşması sağlanır (Ölçü beş litrelik kavanoz içindir).
Çubuk Turşuluk ürünleri ve yöresel yapılışında taze ürünler kullanılır
Fasulye Turşusu: Taze fasulyelerin uçları alınarak kaynayan suda iki-üç dakika bekletilir ve çıkarılır, üzerine soğuk su gezdirerek suyu süzülür. Kavanoza dik olarak yerleştirilen fasulyelerin aralarına soyulmuş sarımsak, arzuya göre limon dilimleri konulur. Üzerine üzüm sirkesi, kaya tuzu ve su ile hazırlanmış karışım dökülür. Serin ve güneş almayan yerde bekletilir.
Karışık Türlü Turşu: Karışık turşu genellikle salatalık, kırmızı ve yeşilbiber, yeşil domatesle yapıldığı gibi bu çeşitlere arzu edilirse lahana, kelek, patlıcan, havuç gibi sebzeler de eklenebilir. Karışık turşu sebzeler doğranarak yapıldığı gibi bütün olarak da yapılmaktadır.
Çubuk Turşuluk ürünleri ve yöresel yapılışı dolma turşuları tatmaya değer
Dolma Turşuları: Dolma turşu; lahana, kelek, patlıcan, dolma biberi, yeşil domates gibi sebzelerden yapılmaktadır. İç olarak, ince kıyılmış kırmızı salçalık biber, yeşil sivri biber, maydanoz, domates ve sarımsak karışımı hazırlanarak sebzeler doldurulur ve kavanoza düzgün bir şekilde yerleştirilir, turşu işlem basamakları aynen uygulanır.
Kelek Turşusu: Kelekler yıkanır, kabukları aralıklı olarak soyulur ve içleri çıkarılır. Kelekler bütün olarak konulabildiği gibi ikiye ya da dörde bölünerek de konulabilir. Dolma kelek turşusu yapılacaksa içleri doldurularak kavanoza yerleştirilir. Turşu işlem basamakları uygulanır.
Patlıcan Turşusu: Patlıcanlar kabukları soyulmadan ya da tamamı soyularak turşu yapılır. Soyulmadan yapılan şeklinde patlıcanların sapları kesilir, bütün olarak kaynayan suda 4-5 dakika bekletilerek alınır ve soğumaya bırakılır. Bir tarafından boyuna kesilerek içleri doldurulur maydanoz yapraklarıyla bağlanarak kavanoza dizilir, diğer turşu işlem basamakları uygulanır. Soyulmuş patlıcan turşusu yaparken patlıcanlar haşlanmaz tuzlu suda bir gün bekletilerek süzülür, boyuna kesilerek diğer işlemler aynen uygulanır.
Armut Turşusu: Tam olgunlaşmamış Ankara cinsi armutlar yıkanarak birkaç yerinden iğnelenir ve kavanoza dizilir, diğer turşu işlemleri uygulanır.
Lahana Turşusu: Kesilip ayrılan lahanalar tuzlu suda bir gün bekletilir, ertesi gün suyu süzülerek büyük parçalar küçültülür. Aralarına dilimlenmiş havuç, salçalık biber ve sarımsak konularak sirke ve su ilave edilir.
Çubuk Turşuluk ürünleri ve yöresel yapılışı sırasında hijyene büyük önem veriyoruz
Ezme Turşu: Olgun domatesler rendelenir ya da küçük doğranır; içine ince kıyılmış sivri yeşilbiber, ince kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış sarımsak ve yeteri kadar tuz konulup karıştırılarak kavanoza konulur, kapağı sıkıca kapatılarak serin bir yerde saklanır.
Sarımsak Turşusu: Tercihen iri dişli sarımsakların kabuğu soyulur ve yıkandıktan sonra kavanoza doldurulur. Üzerine iri tuz, limontuzu ve su ilave edilerek kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve olgunlaşmaya bırakılır.