Çubuk Turşuları Kurulumu ve Püf Noktaları ve turşunun bozulmaması için neler yapılmalıdır. Dikkat edilecek kurallar.
Çubuk Turşuları Kurulumu ve Püf Noktalarını şöyle sıraladık.
Kış aylarında sofraların vazgeçilmez yiyeceği turşu, yılın 12 ayı boyunca da tüketebiliyor.
- Öncelikle eksik malzeme kullanılmamalı,
- İçerisine nelerin katıldığından emin olmalısınız.
- Turşunun suyu az olmamalıdır.
- Turşunun kabında fazla hava kalmamalıdır.
- Turşu hastalıklı meye ve sebzelerden yapılmamalıdır.
- Turşunun bulunduğu yer +30 derecenin üzerinde olmalıdır.
- Turşuda kullanılan su önceden en az 10 dakika kaynatılmalıdır.
- Turşu için kullanılan kap çok iyi temizlenmelidir.
- Turşu kabının içinde fazla hava varsa, turşuda küflenme görülür. Bu küflenme yeşil, kırmızı ve siyah renklerde olur. Yeşil renkli küfler tehlikeli değildir. Ancak çok fazla küflenme varsa, o turşu hemen dökülmelidir.
- Turşu yapacağınız zaman Kaya Tuzu, Üzüm Sirkesi, Doğal Kaynak Suyu, Biberiye, Defne Yaprağı, Dereotu, Limon Tuzu, Sarımsak, Tane Karabiber elinizin altında olması gereken başlıca malzemeler arasında yer alır.
Çubuk Turşuları Kurulumu sonrası korkmayın
Turşunun vazgeçilmezleri arasında salatalık, sarımsak, ezme, acur ile içinde biberinden lahanasına, kelekten yeşil domatese kadar farklı çeşitleri barındıran türlü geliyor. Turşuda organik ürün önemli. Yoksa ne iyi bir turşu kurabilirsiniz ne de turşunun tadını alabilirsiniz. Turşuda en sık kullanılan salatalığın cinsine ve kabuğunun kalınlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Turşuluk malzemelerin taze ve parlak olması da önemli.
Aslında en güzel fermente turşu 10 derecede oluyor. Fakat olgunlaşıp yenecek hale gelmesi 3-5 ay alacağı için çok pratik değil. 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 hafta içinde turşunuz hazır. Bu sıcaklıkta yaptığınız turşuların tadı, aroması, dokusu çok güzel olur. Sebzeleri bütün veya doğranmış kullanmanız sürelerde değişikliğe yol açtığı için iki haftadan sonra damak tadınıza uygun zamanda tüketmeye başlayabilirsiniz. Sizin zevkinize uygun tada ulaştığında fermantasyonu iyice yavaşlatmak için daha soğuğa kaldırın. Soğuk bodrum, depo, kiler yani az kullanılan nispeten karanlık yerler en uygunu. Eskiden toprağa gömerlermiş serin kalsın diye. Tabi şimdi teknolojinin gelişmesi ile yerini buz dolabı aldı. Biz yine doğal olandan yanayız, fakat bu isteği hepimizin istemesi gerekli. Sanırım bizi anladınız. Dedik ya püf noktası önemli, oda ayrıntıda gizli yani bizde 🙂 Afiyet olsun…