Ankara Çubuk turşusunun, belediye ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğiyle belirlenen kalitede ve standartlarda üretilmesi için “Turşu Analiz Laboratuvarında” ilçede yapılan bütün turşuların analizi yapılıyor.
Çubuk Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Hüsrev Çügen, Çubuk turşusunun üretim kapasitesini artırmak ve kalitesini korumak için çalışma yaptıklarını söyledi. Açılan tesis ile turşuda tağşiş ve taklidin önlenmesinin amaçladıklarını ifade etti. Laboratuvarın sektöre güven getireceğini belirtti. Laboratuvara sadece ilçeden değil Türkiye’nin her yerinden analiz için turşu gönderilecek. Turşular numune kabulde teslim alınıyor. Ardından her birine barkod numarası verilerek ürünün sisteme girilmesi sağlanıyor. Daha sonra çok sayıda aşamadan geçirilerek turşunun analizi gerçekleştiriliyor. İlerleyen süreçte piyasaya tağşiş, taklit ve katkı maddeli turşuların sunulmasının sona ermesini bekliyoruz. Tesisimiz Çubuk turşusunun kalite ve kalibrasyonun muhafaza edilmesi, kalitesinde sürekliliğin sağlanması amacıyla kuruldu. Bu tesis sayesinde standart ve kalite kontrolleri yapılmış ürünlerin satış yapılacak. Kalite noktasında belli bir düzeye ulaşılması için ürünlerin laboratuvarda test edildiğini kaydetti.
Gıda teknikeri Emel Demiröz, gelişmiş cihazların kullanıldığı analiz laboratuvarında turşuda, kullanılan tuz oranı, sertlik, bakteri türleri gibi birçok konuda analizin yapılabildiğini dile getirerek, “Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen değerlere göre analiz yapıyoruz. Çubuk turşusu olabilmesi için öncelikle ilçemizde üretiliyor olması gerekiyor. İçerisindeki ürünlerin başta salatalık olmak üzere yerli üretim, suyunun kuyu suyu olması, içerisinde hiçbir kimyasal maddenin olmaması gerekiyor. Kısacası turşunun kurulumundan suyu ve doğasının yanı sıra ham maddesine kadar her şeyi çok önemlidir” dedi.